Partnerskabsånden er udtryk for en ønskværdig samarbejdskultur, og som er altafgørende for et tillidsfuldt, effektivt og udviklende partnerskab. Partnerskabets samarbejdskultur er karakteriseret ved et fælles værdigrundlag og en fælles bestræbelse på hele tiden at forbedre internt samarbejde. Partnerskabets værdibaserede samarbejde bygger på værdierne: Åbenhed og tillid til hinanden.
Partnering er en samarbejdsform, hvor bygherre, rådgiver og udførende entreprenør indgår en særlig form for aftale, hvor der i højere grad lægges vægt på at skabe overensstemmelse mellem parternes mål og incitamenter.
Partnering er med et undgå de sædvanlige konflikter som samarbejde medfører når man møder uforudsete problemer eller særlige omstændigheder. Normalt har partnere kun en økonomisk interesse i deres firma, men partnering er med til at give alle partnere en økonomisk interesse i at få samarbejdet til at fungere og læse problemerne i fællesskab. Partnering er derfor specielt velegnet til store og komplicerede projekter, hvor det kan være svært at forudse, hvilke vanskeligheder, man vil møde undervejs.
Partnering kan ses som en forbedret udgave af traditionelle samarbejder mellem entreprenør, bygherre og rådgiver, da der er fokus på at undgå typiske konflikter, der opstår i samarbejder som f.eks. uforudsete problemer eller omstændigheder, der ikke blev taget højde for i tilbudlisterne.
En af de store forskellige på partnering og samarbejde er, at i stedet for at partnere kun er økonomisk interesseret i optimere deres forretning, så er man nødt til at tænke på alle partnere i partnering. Den økonomiske optimering er mulig, når alle arbejder sammen.
I Vandpartner starter partnering med en udbudsrunde fra Aarhus Vand, hvor de er præsenteret en række aftaler, hvor relevante virksomheder kan byde ind. Til det seneste Vandpartner foregik partneringsaftalen således:
• at hver enkelt rammeaftale har et klart afgrænset omfang af ydelser og arbejder
• at hver rammeaftale har et økonomisk omfang, som giver mulighed for at mange forskellige virksomheder kan byde ind
• at hver bygherre har egne partneringaftaler for at sikre udvikling af egen virksomhedsstrategi og udvikling tæt på projekterne
• at partnering kan foregå på to måder – enten ved en fælles partneringaftale med flere samarbejdspartnere og med et større omfang af partneringelementer eller ved en individuel partneringaftale med én samarbejdspartner og med færre partneringelementer
• at Aarhus Vand A/S har mulighed for at samarbejde om fælles udvikling og samtidig effektivisere processer i forbindelse med branding og kommunikation
I 2028 slutter de nuværende partneringsaftaler og der bliver åbnet op for nye muligheder.
Hvis du vil vide mere om Vandpartner og mulighederne får at samarbejde, kan du kontakte medlemmerne af Styregruppen.
Du kan også læse mere om Vandpartner og partnering i vores konceptbeskrivelse.
For at understøtte partnerskabets ambitioner og formål indeholder partneringaftalerne incitamentsmodeller. Samarbejdspartnerne belønnes og anerkendes for de resultater - og for det ansvar der tages for den fælles udvikling og opfyldelse af partnerskabsmålene, herunder for evnen til at indgå i samarbejdet og kulturudviklingen på bedst mulige vis.
I det nuværende Vandpartner anvendes der tre forskellige incitamentsmodeller.
Incitament for rammeaftaler
Incitament for rammeaftaler skal understøtte, at der løbende opnås en bedre økonomi og effektivitet på den enkelte rammeaftale. Dette incitament er alene et forhold mellem bygherren og kontraktparten på rammeaftalen.
For alle rammeaftaler med entreprenører vil det være et incitament baseret på projektøkonomi med over- og underskudsdeling. Principper for Projektøkonomi med over- og underskudsdeling er nærmere beskrevet i næste afsnit.
For alle rammeaftaler med rådgivere vil incitamentet være baseret på en årlig procesmåling, hvor der er fokus på forbedret effektivitet. Målopfyldelse honoreres med en bonus til rådgiveren.
Incitament for partnering
Incitament for partnering skal understøtte udviklingen på partneringaftalen, herunder belønning for opfyldelse af partnerskabsmål samt en belønning for den opnåedeudvikling i de strategiske fokusområder.
For den fælles partneringaftale hos henholdsvis Favrskov Spildevand og Aarhus Vand vil incitamentet være fælles for alle parterne og belønningen vil blive fordelt ligeværdigt parterne imellem. For de individuelle partneringaftaler vil incitamentet alene være et forhold mellem bygherren og kontraktparten på rammeaftalen/partneringaftalen.
Præmiering
Præmiering skal understøtte særlige indsatser i det enkelte projekt eller hos den enkelte samarbejdspartner. De særlige indsatser kan være emner såsom bæredygtighed, innovation, digitalisering eller andet som understøtter de forskellige partneringelementer. Selve præmieringen kan ske som en del af større tværgående strategiworkshops og blive formidlet i den fælles branding og kommunikation af Vandpartner.
Du kan læse mere om det nuværende Vandpartner og alt samarbejdet indeholder i vores konceptbeskrivelse.
Rasmus Tranum Feldborg, Projektleder, Aarsleff
Bjarne Paysen, Afdelingsingeniør, Aarsleff