Hos Vandpartner er cirkulær økonomi og bæredygtige løsninger, minimering af ressourcespild er en central del af vores fælles tilgang, så genanvendelse af overskudsjord er et skridt videre mod vores mål.
De første spadestik med at genanvende overskudsjord i anlægsprojekter har vist så gode resultater, at det nu er blevet hverdagspraksis at spare på ressourcerne.
Den klassiske tilgang til anlægsarbejde er, at jorden bliver gravet op, læsset på en lastbil og kørt til deponi. Derefter bliver der tilført nyt materiale, som er let at stampe og komprimere til igen at kunne bære en asfaltvej.
I begyndelsen af 2024 igangsatte Aarhus Vand, Niras og Arkil kloakseparations-projekter i Viby og Åby.
Vi besluttede i samarbejde med vores entreprenører og Aarhus Kommune at genindbygge så meget af den opgravede jord som muligt.
Genanvender så meget overskudsjord som muligt
Han forklarer videre, at fremgangsmåden kræver mere logistik. Jorden skal midlertidigt opbevares tæt på projektet for så at genanvende det, når udgravningen igen skal dækkes til. Alligevel er fordelene tydelige.
Vi sparer både ressourcer, CO2 og penge ved at genanvende den lokale jord. De første erfaringer har været så gode, at vores praksis nu er at genanvende så meget jord som muligt i alle projekter.
Undtagelserne kan være særligt forurenet eller opblødt jord, som stadig kan blive kørt bort. Desuden kan den til tider ret lerholdige jord omkring Aarhus være sværere at komprimere efterfølgende. Men eventuelle sætninger på vejen vil Vandpartner udbedre.
Aarhus Kommune bakker op om den cirkulære tilgang mod klimaforandringer
”Aarhus Kommune er også interesserede i en bæredygtig omstilling og er gode medspillere i vores cirkulære tilgang, så det er vi selvfølgelig glade for,” siger Peter Hjortdal.
Aarhus Vand i Vandpartner får inspiration til arbejdet med cirkularitet i Råstofinitiativet, som Region Midtjylland har sat i verden for at sikre erfaringsudveksling mellem både offentlige og private aktører. Målet er, at vi skal bruge færre råstoffer i anlægsarbejdet. Genindbygning af overskudsjord er dermed helt i tråd med regionale målsætninger.